Dakwarmte-opslag   

Die boer, die had zijn dampende mestberg om zijn huis mee te verwarmen. Maar hoe komt u, met uw huis in de stad, aan een grote hoop eeuwig warme prut in de buurt van uw huis? Simpel. Door in de zomer grote hoeveelheden luchtwarmte via buizen in de grond onder uw huis te pompen. Dat benut u dan 's winters met uw warmtepomp.

U heeft al een warmtepomp met een warmtebron onder uw huis, of u overweegt er een in uw huis te laten zetten. U kunt de energiebesparing van dit systeem enorm verbeteren door er een dakwarmte-opslag aan te koppelen. Hiermee oogst u drie seizoenen per jaar, in de zomer vaak 24 uur per dag, enorme hoeveelheden warmte. Daarmee verbetert het rendement van uw warmtepomp spectaculair. Dakwarmte oogsten is bijna gratis, als u de installatie eenmaal heeft. U bespaart hiermee 15 tot 60 procent op uw stookkosten.  En de installatie is zeer goedkoop in vergelijking met andere dakwarmtesystemen: Vanaf 3500 Euro voor een systeem dat zo'n 100 Gjoule oogst. (Zie de prijsvergelijking )

Groen stoken is het enige bedrijf in Nederland dat dakwarmte-opslag voor particuliere warmtepompen aanbiedt.

Hoe werkt het ding? 

Dakwind!

Wind was eeuwenlang Nederlands belangrijkste energiebron. Nog steeds waait hij gratis over uw dak. Die wind bevat enorme hoeveelheden warmte. Doe daar wat mee!

Het grote probleem van de meeste particuliere warmtepompen is dat zij veel afvalkoude produceren, en daarmee de bodem onder uw huis afkoelen. Terwijl de ondergrond normaal twaalf graden is, koelen veel warmtebronnen tijdens stoken af tot nul of verder.  Daardoor wordt uw warmtepomp heel onrendabel. Dakwarmte-opslag doet exact het omgekeerde: Het verwarmt uw bron meer dan de warmtepomp haar afkoelt. 

Op uw dak monteren wij, uit het zicht, in de wind, een houten frame met daarin een stuk of tien radiatoren (Dat is net zo'n ding als voorin in uw auto, waarin de wind uw koelwater afkoelt, ook ongeveer van dezelfde maat). Het wordt ongeveer vijf meter breed, 50 cm diep en 75 cm hoog, met een simpel dakje.

De radiatoren worden met PE-buizen aangesloten op de buizen van uw warmtebron. Er zijn twee standen.

Als uw warmtepomp draait om uw huis te verwarmen, en de buitenlucht is warmer dan uw koelwater, dan leidt dit systeem de afvalkoude van uw pomp eerst via uw dakradiatoren, voor het de grond ingaat. Hierdoor koelt uw bodem veel minder snel af. Na een vorstperiode werkt dit systeem zelfs al goed zodra het buiten zeven graden is. 

Als uw warmtepomp niet draait, maar het is buiten warmer dan in uw warmtebron, dan pompt een energie-zuinig pompje voortdurend water uit uw bron rond, door de dakradiatoren. Daarna gaat het verwarmd weer de grond in. Omdat dit bij voldoende buitentemperatuur dag en nacht doorgaat, slaat u zo heel veel warmte op onder uw huis, vooral in de zomer. Dit systeem werk al bij gemiddeld 12 graden. Tijdens milde dagen in winter en voorjaar werkt het al vanaf acht graden buitentemperatuur.

Twee elektronische thermometers en twee driewegkleppen zorgen dat het systeem automatisch aan en uitschakelt, en de pomp automatisch langzaam of (bij veel warmte) sneller draait. Hierdoor is het eigen energiegebruik van dit systeem extreem laag: gemiddeld zo'n twintig watt. Het systeem is gevuld met anti-vries, dus buitentemperaturen tot min 30 zijn geen enkel probleem.

Tien dakradiatoren leveren al bij vier graden temperatuurverschil tussen bodem en lucht een gezamenlijke warmteoogst van ongeveer 12 kilowatt. (Vanaf windkracht twee)  Dat is ongeveer evenveel als uw warmtepomp vraagt van uw bron. Bij 25 graden en windkracht twee gaat er 100 kilowatt warmte de grond in.

De opwarmfunctie maakt per jaar veel meer uren dan de warmtepomp, en hij levert in de zomer per uur veel meer energie dan uw warmtepomp in de winter vraagt. Het effect is, dat uw bron over het jaar gemiddeld steeds verder opwarmt. Elk jaar een of een paar graadjes.  Feitelijk oogst u tot wel vier keer zoveel energie als uw warmtepomp gebruikt. Via het grondwater en geleiding lekt een deel van die energie weg. Hoe meer buren ook zo'n systeem hebben, hoe minder de warmte weglekt.

Waarom radiatoren in plaats van zonnepanelen? Radiatoren zijn per Euro verreweg de meest efficiënte manier om uw bron op te warmen. De gangbare zonnepanelen met het zelfde vermogen (zowel elektrische als watergevulde) kosten minstens tien keer meer, zijn ook tien keer zo groot, en toch leveren ze dat vermogen gedurende veel minder uren. Dakradiatoren doen het 's nachts net zo goed als overdag, zelfs tijdens regen. Als de temperatuur maar goed is. En ze zijn ongevoelig voor hagel, vorst en vervuiling. Ook nemen ze op uw dak veel minder plaats in, en zijn ze makkelijker stormvast aan uw huis vast te maken.

Als uw warmtebron omgeven is door heel grof zand of zelfs grind, en het grondwater stroomt daar te snel of te makkelijk doorheen, dan heeft dakwarmte-opslag weinig zin. Groen stoken zoekt dit gratis uit tijdens het maken van de offerte.

Wilt u gratis een ruwe offerte? Stuur een e-mail naar groenstoken(@)xs4all.nl met daarin uw gegevens, de locatie en warmtebehoefte van uw huis (staat in uw EPC), het type warmtepomp, de maten en diepte van uw warmtebron, een paar foto's en maten van uw dak, inclusief een uitzichtsfoto naar het westen, en korte informatie over via welk traject de buizen van uw dak naar uw warmtepomp kunnen lopen.

Wilt u dat Groen Stoken u adviseert bij het ontwerpen of verbeteren van uw complete verwarmingssysteem? Stuur een e-mailtje naar groenstoken(@)xs4all.nl of bel voor een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Steeds meer warmtepompen hebben wel een zomerkoelfunctie waarmee een deel van de zonnewarmte die uw huis binnenvalt, ook naar uw warmtebron wordt gestuurd. Maar deze functie levert veel minder warmte aan uw bron dan een dakwindinstalltie, omdat die alleen bij veel hogere temperaturen werkt, omdat anders uw huis te koud, en de vloeren nat worden van de condens. Zet deze zomerkoelfunctie wel altijd aan, hij gebruikt nauwelijks energie en helpt toch echt een beetje tegen bronafkoeling.

 

Wat als er weinig wind op uw dak komt?

Wat als u een schuin dak heeft?

Dakwind voor grote gebouwen..