Hoe werkt de warmtepomp?  
Alles over het rendement van warmtepompen.

Gas versus electra?

Goed voor het millieu?

Verschillende types warmtepomp:

Kleine systemen:
-Warmtepomp met gesloten bron.
-Warmtepomp op buitenwater.
-Warmtepomp op buitenlucht.(nee!)
-Douchewater.
-Bijstook 
    met gas
    electrisch (nee!)

Hoe verwarmt u uw huis met een warmtepomp?
-Vloerverwarming
-Wandverwarming
-Warme lucht
-de oude radiatoren? (nee!)


-Warmtepomp met koelfunctie.
    passief (Doen!)
    actief  (nee!)

Grote systemen:
-Warmtepomp met twee bronnen.
-Warmtepomp met mono-bron.

 

 

Als u lucht samenperst door het met de fietspomp in uw ventiel te blazen, dan wordt het ventiel heet. Als u een spuitbus of gastankje leegspuit, is het ontsnappende gas koud.  Dat doet gas: als je het samenperst, wordt het heet. Als het daarna uitzet, wordt het koud. 

Precies zo werkt uw koelkast: een pomp zuigt het gas uit de buisjes in uw vriesvak. Door het zuigen zet het gas uit, en dus koelt het daar af. Daarna perst de pomp het gas samen in de zwarte spiraal die buiten, aan de achterkant van uw koelkast zit. Door het samenpersen wordt het gas warm, en het koelt weer af omdat de spiraal zijn warmte afgeeft aan de lucht. Waarna de pomp het gas weer door een klein gaatje naar het vriesvak zuigt. De cirkel is rond. Hiermee haalt het gas feitelijk warmte uit uw vriesvak, en pompt het via de spiraal achter uw koelkast de lucht in.

U kunt de koelkast ook omgekeerd gebruiken. 

Stelt u zich voor (niet echt doen, gevaarlijk!) dat u de deur en wanden, en de boven en onderkant voorzichtig wegsloopt. U heeft nu, verbonden door buisjes, een vriesvak, een pomp en de zwarte spiraal die de warmte afgeeft.

Buig het vriesvak nu voorzichtig naar beneden en hang het in een bad vol water. Doe de stekker in het stopcontact. De warmte wordt nu uit het bad gepompt, in de zwarte spiraal. Die geeft nu veel meer warmte af dan een koelkast normaal doet. En het water in het bad koelt af. 

Het bijzondere is dat als de pomp zeg honderd watt elektra gebruikt, de spiraal wel 400 watt warmte kan afgeven. 100 watt komt uit het stopcontact, en 300 uit het badwater.

Probleem: Het bad koelt af en zal bevriezen. De warmtepomp gebruikt daardoor steeds meer stroom, en maakt steeds minder warmte. 

Oplossing1: Steeds vers water in het bad laten lopen. Dit gebeurt met warmtepompen in grote gebouwen: die pompen grondwater op. Voor een enkele woning is dit vaak niet rendabel omdat het water van honderd meter diep moet komen, en dan te veel elektra en onderhoud vergt. Woont u op of naast het water, dan kan deze oplossing wel.

Oplossing 2: Maak het vriesvak heel groot, en stop het in de vorm van lange buizen diep in de grond. Al die extra grond vertraagt het afkoelen, en de omliggende grond kan steeds nieuwe warmte aanvoeren. Dit is het systeem dat warmtepompen voor  woonhuizen gebruiken. Ook hier is het probleem soms dat de grond te snel afkoelt en na weken pompen zelfs bevriest. Rendementen zakken daardoor van vier- naar driehonderd of nog veel minder. Oplossing: bron groter maken, of dakwarmteopslag.

Warmtepompen circuleren niet direct het koelgas (typeR410A) door uw bron, maar gebruiken, via een extra warmtewisselaar, water (met anti-vries) om de koude naar de bron af te voeren. Uw warmtepomp is dus iets ingewikkelder als op het plaatje rechts.

 


Koelkastje..


achterkant
met motor en spiraal..


Het vriesvak in bad, de spiraal verwarmt dan goedkoop uw huis (tot het bad bevriest).