Wat is het financieel rendement van een  warmtepomp?
Warmtepompen, zo spiegelen de folders ons voor, hebben een korte terugverdientijd van zes tot tien jaar.

Dat klopt vaak wel als het rendement van 420 procent gehaald wordt. Maar omdat veel warmtepompen worden uitgerust met een te krap bemeten warmtebron, of omdat het verwarmingswater te heet wordt ingesteld, is het reële rendement vaak minder dan driehonderd procent. Wie al in december met een bevroren bron te maken krijgt, stookt zijn huis voornamelijk met de elektrische bijverwarming die in bijna alle warmtepompen is ingebouwd. Het elektrisch rendement kan daardoor dalen tot ver onder de tweehonderd procent. Wie bedenkt dat een kilowatt elektriciteit ongeveer drie keer zo duur is als een kilowatt gas, realiseert zich dat een warmtepomp die onder de 300 procent draait, duurder stookt dan een gewone HR-CV.

Een warmtepompinstallatie is duurder in aanschaf dan een HR-CVketel, en heeft dus alleen een gunstiger financieel rendement, indien het gemiddeld elektrisch rendement ver boven de driehonderd blijft. Elke onnodige graad hoger in uw verwarming of lager in uw bron, verhoogt uw stookkosten met bijna 4 procent.

Wie op iets langere termijn een hoog financieel rendement wil, doet er goed aan, om vooral in de bron te investeren. Zeg tegen uw installateur dat u niet een, maar twee meter bron per dertig watt warmtevraag wilt. Hij zal u voor gek verklaren want met een meter per dertig watt doet uw systeem het ook. Maar u gaat het er niet om of tie het doet, maar of tie optimaal rendeert tot in lengte van dagen.

Die extra meters bron kosten slechts enkele duizenden Euro's. En omdat uw bron waarschijnlijk honderd jaar meegaat, verdient u dat dubbel en dwars terug. 

Wie een krap budget heeft, kan dus beter een iets minder sjiek ogende warmtepomp kopen (die het meestal net zo goed doet), en het vrijkomende geld in extra meters bron steken.

De twee andere manieren om het financieel rendement van uw installatie te verbeteren, zijn het zo laag mogelijk instellen van uw  verwarmingswatertemperatuur, en het zo veel mogelijk verwarmen van uw bron. Wie veel vierkante meters zonbeschenen ramen heeft, kan afkoeling redelijk voorkomen door in de zomer de koelfunctie aan te zetten. Wie minder zonlicht binnen krijgt, of wie een nog veel hoger rendement wil, kan nadenken over een dakwarmte-installatie van Groen Stoken. Het elektrisch rendement kan hierdoor rond de 500 procent uitkomen, waardoor uw stookkosten veertig procent lager uit kunnen komen als bij een slecht aangelegde warmtepomp of een  HR-CV.